Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

Hedy d’Ancona bij de Afrikadag workshop #HerstoryofChange

Een grote gast op de Afrikadag 2019 is Hedy D’Ancona. Als feministe van het eerste uur is zij het boegbeeld van de Nederlandse vrouwenbeweging van de jaren zestig en zeventig. Daarna zette ze zich in de Nederlandse én Europese politiek in voor haar sociaaldemocratische idealen. In de derde workshopronde gaat Hedy D’Ancona tijdens de (Engelstalige) workshop #HerstoryofChange van WECF in gesprek over het belang van internationale solidariteit en samenwerking tussen vrouwen en hun organisaties.

Verschillende generaties vrouwenrechtenactivisten aan het woord

Tijdens de #HerstoryofChange workshop komen vrouwenrechtenactivisten uit verschillende generaties en continenten aan het woord. In de jaren zestig en zeventig richtte Hedy D’Ancona o.a. het feministische maandblad Opzij op, en de feministische actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij. Met MVM streed ze voor abortus en wilde ze de samenleving zo veranderen dat iedere man en vrouw evenveel werk binnenshuis als buitenshuis deden. Gelijkheid tussen man en vrouw in onderwijs, op de arbeidsmarkt én in de politiek. Ook in haar politieke loopbaan, bijvoorbeeld als staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Europarlementariër en Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur hield zij zich ook bezig met deze emancipatiezaken. Hoe is de feministische agenda veranderd tussen toen en nu?

We horen tijdens de workshop ook verhalen van vrouwenrechtenactivistes uit Zimbabwe en Darfur en staan stil bij de uitdagingen waar zij tegenaan lopen in hun werk. Met Hedy D’Ancona discussiëren we ook over de vraag waarom internationale solidariteit belangrijk is voor de strijd voor vrouwenrechten wereldwijd.

Wat kunnen ‘nieuwe feministes’ anno 2019 leren van feministes uit eerdere generaties zoals Hedy D’Ancona? En wat zou jij graag willen leren van één van de iconen van de Nederlandse vrouwenbeweging? Onze workshop is uitverkocht, maar heb je belangstelling in een verslag van deze workshop, meld je dan aan voor de nieuwsbrief van WECF door een mail te sturen naar newsletter@wecf.eu. De Nederlandstalige nieuwsbrief verschijnt zes keer per jaar. 


Photo: https://www.nouveau.nl/artikel/interviews/maria-goos-ontmoet-hedy-dancona