Migration:
African Perspectives

Koop hier je tickets

13.04.19

Koninklijk Instituut voor de Tropen
Amsterdam


With financial support of the European Parliament

Afrikadag programma uitgelicht: Zimbabwe after Mugabe - workers’ rights still under pressure

In 2017 kwam er een einde aan een tijdperk: Mugabe trad af na 37 jaar regeren. Het leger kwam aan de macht en daarmee hoopte het volk op een einde aan het geweld in Zimbabwe. De vreugde was helaas van korte duur: vandaag de dag is er nog altijd veel geweld in Zimbabwe. Daarnaast teisterde de cycloon Idai het land en richtte veel schade aan. Wat is er precies aan de hand in Zimbabwe?

 Het geweld vanuit de politie en het leger is vooral gericht op werknemers, hun vakbonden en andere maatschappelijke organisaties die op vreedzame manier in opstand proberen te komen tegen economische maatregelen van de regering. Peter Mutasa, huidig president van het Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU) en secretaris-generaal van Zimbabwe Banks and Allied Workers Union, werd ook gevangen gezet, omdat hij mensen zou hebben opgeroepen om in opstand te komen.

Inmiddels is Peter Mutasa op borgtocht vrij en mogen we hem verwelkomen op de Afrikadag. Hij gaat in de workshop van FNV met Tendayi Matimba en Tuur Elzinga in gesprek over onderwerpen die de huidige situatie in Zimbabwe schetsen. Kom naar deze workshop en praat mee over o.a. de ramp Idai, de positie en situatie van vakbonden in Zimbabwe, de economische maatregelen van het regime en de gevolgen daarvan, migratie vanuit Zimbabwe en het belang van internationale vakbond samenwerking en solidariteit. Koop nu je ticket!

 

Photo: https://pindula.co.zw/Peter_Mutasa